Ouders

Hoe kan ik als ouder een evenwichtsprobleem herkennen?

Een evenwichtsstoornis kan reeds op jonge leeftijd merkbaar zijn. Bij baby’s kunnen in de eerste maanden bijvoorbeeld een zwakkere hoofdcontrole, verminderde oogvolgbewegingen of vertraagd omrollen tekenen zijn van problemen met het evenwicht. Wanneer kindjes leren zitten, kunnen opvang- en evenwichtsreacties verminderd aanwezig zijn waardoor bewegingen tijdens het zitten pas later tot stand komen. Daarnaast is het mogelijk dat het kind later begint met stappen dan zijn leeftijdsgenootjes. Tijdens het stappen zal het kind vaker struikelen. Stappen op oneffen ondergronden of in donkere plaatsen kan moeilijkheden geven. Tenslotte kunnen deze kinderen op latere leeftijd ook meer moeite hebben met hand- en balvaardigheden ten gevolge van een zwakkere controle van het lichaam tijdens bewegingen.

Wat kan ik verwachten van de evenwichtsscreening?

Bij baby’s met een gehoorprobleem wordt een screening van het evenwicht ten sterkste aanbevolen omdat zij meer kans hebben op een probleem in het evenwichtsorgaan. Na vaststelling van een gehoorverlies, zal uw kind op de leeftijd van 6 maanden worden doorverwezen voor een evenwichtsscreening in een referentiecentra van Kind en Gezin. Bij een gehoorprobleem zal het kind dus mogelijks ook zwakker scoren op de evenwichtsscreening. Deze screeningstest kan de meerderheid van de kinderen met evenwichtsproblemen opsporen. Als de screening wijst op een evenwichtsprobleem, zal de audioloog of arts uw kind doorverwijzen naar een kinesitherapeut of revalidatiecentrum in de buurt voor verdere therapie.

Welke adviezen kan ik thuis opvolgen om mijn kind te helpen?

Schenk aandacht tijdens moeilijke situaties
Kinderen met een evenwichtsstoornis moeten moeilijke situaties leren herkennen om zich hieraan stapsgewijs aan te passen. Stappen in het donker waarbij de informatie van het zicht wegvalt en stappen op een oneffen ondergrond (zoals wandelen op het strand, in het gras, over tapijten, op trapjes, op een speelplaats met oneffen tegels,…) zijn voorbeelden van moeilijke situaties waarbij uw kind wat extra aanmoediging kan gebruiken.

Laat uw kind op blote voeten spelen
Het is belangrijk om uw kind tijdens de ontwikkeling zoveel mogelijk op de blote voetjes te laten spelen, kruipen en stappen. Op die manier krijgen ze meer informatie van de voeten die ze kunnen gebruiken om tijdens het zelfstandig staan en stappen hun evenwicht te behouden.

Zorg voor stevige schoenen als uw kind leert stappen
Daarnaast is stevig schoeisel wanneer het kind leert stappen ook een aandachtspunt. Goede schoenen geven een degelijke steun aan de hiel, komen tot boven de enkel en zorgen voor voldoende grip ter hoogte van de schoenzool.

Daag uw kind uit om te bewegen
Ook het aanbieden van een grote variatie aan motorische uitdagingen zal het kind helpen om zich aan zoveel mogelijk situaties aan te passen en er in de toekomst beter op te leren inspelen. Dit kan u bijvoorbeeld doen door het kind zelf voorwerpen te laten nemen die hij of zij graag wil, in plaats van deze aan te geven.

Zorg voor een duidelijke communicatie en maak oogcontact
Tenslotte zal ook de communicatie en taal belangrijk zijn, zeker indien een gehoorverlies is aangetoond. Het is hierbij van belang om duidelijk te communiceren op ooghoogte van het kind en eventueel met ondersteuning van gebaren te spelen met je kind.

Wat kan ik verwachten bij een evenwichtsstoornis mits goede therapie?

Mits een vroegtijdige detectie van een evenwichtsprobleem door de screeningstest, kan snel therapie worden opgestart bij de kinesitherapeut of in het revalidatiecentrum. Kinderen leren tijdens de therapie maar ook tijdens dagdagelijkse situaties om zich aan te passen aan en te compenseren voor de verstoorde werking van het evenwichtsorgaan, om zo moeilijke situaties op te vangen.

Informatiebrochures

In de informatiebrochure hieronder vindt u meer informatie over de evenwichtsscreening.

 

 

Nog meer informatie over de screening, maar ook over de impact van een evenwichtsprobleem en tips en therapiemogelijkheden om deze impact zoveel mogelijk te beperken, is te vinden in onderstaande brochure.

 

Deelnemende kinesitherapeuten / revalidatiecentra

De impact van een probleem van het evenwichtsorgaan op de ontwikkeling van een kind is niet eenduidig te voorspellen op basis van het resultaat van de evenwichtsscreening. Indien bij de screening een afwijkend resultaat bekomen werd, zal uw kind dan ook doorverwezen worden naar een kinesitherapeut voor een evaluatie van de motorische ontwikkeling. Op basis van dit motorisch onderzoek zal besloten worden in welke mate het evenwichtsprobleem een impact heeft op de motorische ontwikkeling van uw kind en in welke mate verdere opvolging is aangewezen.

 

Afhankelijk van de ernst van het gehoorverlies zullen kinderen met een afwijkend resultaat op de evenwichtsscreening doorverwezen worden naar een kinesitherapeut (bij een eenzijdig of mild gehoorverlies) of een revalidatiecentrum wanneer er ook een belangrijk gehoorverlies aanwezig is. Een overzicht van de deelnemende revalidatiecentra en kinesitherapeuten is hieronder te terug te vinden.

 

Contact

Prof. Dr. Leen Maes (UGent)
Prof. Dr. Ingeborg Dhooge (UZ Gent)
Universitair Ziekenhuis Gent
De Pintelaan 185 (2P1) 9000 Gent
info@vis-flanders.be